Gastronomiczny ekspres do kawy: w kawie z tego ekspresu zakochają się Twoi klienci. Zobacz, jak to zrobić!

KompasjeŻyciePraca i biznesGastronomiczny ekspres do kawy: w kawie z tego ekspresu zakochają się Twoi...

Ekspres do kawy: gastronomiczny must have. Dziś nikt nie wyobraża sobie pójść do restauracji, baru czy nawet niewielkiego bistro, które w ofercie nie będzie miało kawy. Co więcej, podobne oczekiwania mamy wobec zakładów fryzjerskich, kosmetycznych czy nawet różnego rodzaju serwisów. Opowiemy Ci, czym kierować się przy wyborze ekspresu do kawy do gastronomii.

Artykuł sponsorowany

Dlaczego to tak ważne, aby dobrze wybrać ekspres do kawy dla gastronomii (www.tchibo-coffeeservice.pl)? Poza oczywistymi odpowiedziami, jak koszta i utrzymanie, bardzo ważne jest to, że jakość kawy, którą zaserwujesz, zostanie w pamięci Twoich klientów na długo, jeśli nie na zawsze. Wiele osób ocenia punkt gastronomiczny po jakości kawy. O czym warto pomyśleć, zanim na Twoim blacie stanie ekspres do kawy?

1. Jakiego rodzaju ekspresu potrzebujesz. Są różne rodzaje ekspresów:

  • automatyczne: idealne, kiedy liczą się szybkość i prostota obsługi, czyli na przykład w lokalach samoobsługowych czy punktach, w których kawa jest dodatkiem do zakupu głównego produktu, jak księgarnie. 
  • kolbowe: sprawdzą się w kawiarniach lub restauracjach, które stawiają na jakość i różnorodność serwowanej kawy. Ważne, tutaj musisz już zatrudnić baristę do obsługi urządzenia. 
  • przelewowe: najlepsze do miejsc, w których podaje się dużą ilość czarnej kawy, np. w specjalistycznych kawiarniach czy restauracjach hotelowych. W takim ekspresie przygotujesz duże ilości kawy naraz.

2. Wydajność, czyli ile filiżanek na dobę? 

To ważne, aby oszacować ilość potrzebnej w czasie doby kawy w Twoim punkcie gastronomicznym. Dla małych kawiarni powinien wystarczyć ekspres do kawy gastronomiczny, który  przygotuje 100 filiżanek dziennie. Dla większych lokali warto rozważyć modele, które mogą pracować bez przerwy, serwując nawet kilkaset filiżanek na dobę.

4. Temperatura i ciśnienie: one są tajemnicą najlepszego espresso w mieście  

Idealny ekspres powinien mieć system, który gwarantuje stałą temperaturę oraz ciśnienie (9 barów) podczas ekstrakcji. To często klucz i serce do dobrze przyrządzonej kawy. 

5. Czyszczenie i konserwacja, czyli eksploatacja

Dokładnie przedyskutuj tę część z Twoim dostawcą ekspresu do kawy. Gastronomia to wieczny ruch, praca pod presją czasu, gdzie łatwo przeoczyć drobniejsze obowiązki. Ekspres musi być regularnie czyszczony, to podstawa. Dzięki temu unikasz awarii, kosztów, a Twoi klienci mają pewność, że zawsze dostają taką kawę, po jaką do Ciebie przyszli. 

Sprawy kluczowe, jak koszty energii, filtrów, serwisu, ustalisz ze sprawdzonym dostawcą. W tych kwestiach jesteśmy od lat przejrzyści i chętnie pokażemy Ci różnego rodzaju rozwiązania dla gastronomii.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Czytaj kolejne wpisy